24/06/2024

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je za danas jezivu mapu koja pokazuje opasnost od šumskih požara, i po njoj, ni u jednom delu Srbije ovaj indeks danas ne miruje.

Najveća opasnost, gde požar svakog trenutka može da bukne i to od najmanje iskre, jeste u većem delu Srbije, odnosno u šest regiona zemlje.

Radi se, zapravo, o vrednosti indeksa opasnosti od pojave šumskog požara, i on je klasifikovan u 5 kategorija – dve su zelene, jedna je žuta, četvrta je oker, a peta crvena.

Zelene prognoziraju veoma nizak i nizak indeks, žuta umeren, oker je visoka opasnost od pojave šumskih požara, a crveni ekstremna.

Danas je za najveći deo Srbije prognoziran crveni, ekstremni indeks. On pokazuje da ekstremna opasnost od šumskih požara postoji u 6 krajeva Srbije – u zapadnoj Srbiji, Šumadiji, istočnoj Srbiji, jugoistočnoj Srbiji, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Printskrin/RHMZ

To znači da požar može da bukne, da se širi vrlo brzo, a da je njegova kontrola izvanredno teška.

U Beogradu, Bačkoj i Pomoravlju ovaj indeks je visok, a u Banatu i Sremu je umeren. Po ovoj karti nema regiona gde je indeks opasnosti od požara veoma nizak i nizak.

RHMZ radi doprinosa organizovanoj zaštiti od požara u Srbiji od proleća 2008. godine izračunava procenu opasnosti od pojave šumskih požara na teritoriji naše zemlje.

“Za procenu opasnosti pojave šumskih požara koristi se kanadski metod određivanja indeksa opasnosti od pojave šumskih požara (Fire Weather Index, FWI). Ovaj metod zasniva se na proceni zapaljivosti šumskog goriva u zavisnosti od prošlih i trenutnih vremenskih uslova”, navodi se u objašnjenju RHMZ u vezi s primenom meteorologije u zaštiti šuma od požara.

Apel MUP-a zbog požara

Juče je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uputilo apel građanima zbog visokih temperatura, i podsetilo na kazne koje slede usled izazivanja požara.

in.in.rs/BLIC/B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *