15/07/2024

Novi elektromotorni kineski brzi voz “Soko”, koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

To je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

“Voz sutra kreće za Prag, godinu dana će se vršiti sertifikacija prema pravilima Evropske železničke agencije, u skladu sa ugovorom sa kineskom kompanijom koja će nam isporučiti pet ovakvih vozova, za koje je izdvojeno 54,5 miliona evra”, rekao je Vesić za TV Prvu.

Kineski brzi vozovi moraju da imaju evropski, kao i domaći sertifikat, a tek kada dobiju potrebne sertifikate, Srbija je u obavezi da ih plati, pojasnio je ministar.

“Godinu dana će trajati sertifikacija, ali kada se ona jednom dobije, novi vozovi neće prolaziti kroz tu proceduru. Tako da ćemo od sledeće godine imati svih pet vozova čija je cena niža od vozova koje sada imamo”, dodao je Vesić.

Naveo je da je voz dug 103 metra, sa 250 sedišta, moderan i komforan, a razlika između prve i druge klase je, praktično, samo u broju sedišta.

Pored toga, voz ima kafe, ali i mesta za bicikle, a prilagođen je osobama sa invaliditetom.

Posebna specifičnost je litijumska baterija, koja omogućava da, u slučaju nestanka struje, voz nastavi da se kreće brzinom od 30 kilometara na sat, oko 10 do 15 kilometara zavisno od konfiguracije terena, što znači da može da dođe do prve stanice, naglasio je Vesić.

Ministar je rekao i da će krajem novembra ili početkom decembra biti puštena u saobraćaj deonica brze pruge Novi Sad – Subotica kako je predsednik Vučić najavio.

“Prugu završavamo do jula, zatim sledi sertifikacija pruge za standarde EU, što će uraditi jedna holandska kompanija, da bi u septembru Dojče ban izvršio tehnički prijem pruge. To bi trebalo da bude gotovo oko 15. decembra, a zatim će početi probne vožnje”, naveo je ministar.

Brzim vozom putovanje od Beograda do Subotice trajaće sat i 10 minuta, što će potpuno promeniti život građana u svim mestima koja su na trasi brze pruge.

“Očekujemo da do kraja 2026. naši mađarski prijatelji završe svoj deo pruge, u međuvremenu će stići i svi naši vozovi, i imaćemo brzu vezu Beograd – Budimpešta, kojom će se putovati manje od tri sata”, rekao je Vesić i dodao da će carina i policija biti u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Budimpešti, kako ne bi bilo zadržavanja na granici.

in.in.rs/PRVA TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *