15/07/2024

Posebno odeljenje visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu apeluje na građane da prilikom korišćenja interneta budu obazrivi.

U vezi sa video zapisom koji je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk na nalogu pod nazivom “Corvus01”, u kojem je upotrebom “veštačke inteligencije” kreirana izjava premijera Republike Srbije Miloš Vučevića, Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je policijskim službenicima Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. 

Pomenutim zahtevom zatraženo je uklanjanje predmetnog naloga na društvenoj mreži, uz prethodno prikupljanje podataka o nalogu i njegovom korišćenju od pružaoca usluge “Meta Pltaforms”.

Posebno odeljenje visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu apeluje na građane da prilikom korišćenja interneta budu obazrivi i da pažljivo čitaju tekstove i gledaju, odnosno slušaju audio i video zapise na internetu, te da ukoliko su usled ovog ili sličnih događaja dovedeni u zabludu da na svoju štetu nešto učine, podnesu prijavu dolaskom u prostorije tužilaštva ili putem elektronske poste vtk@vtk.jt.rs. 

Da podsetimo, na društvenoj mreži Fejsbuk pojavio se lažni snimak predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića sa naloga “Corvus01“.

Ovim povodom oglasio se kabinet Predsednika Vlade Srbije saopštenjem:

“Naime, veštačkom inteligencijom kreirana je nepostojeća izjava premijera Miloša Vučevića gde je zloupotrebljen njegov lik, dok su generisanim glasom objavljeni podaci o nepostojećim projektima Vlade. Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno policijski službenici uprave za tehniku SBPVTK obratili su se kompaniji Meta kako bi se uklonile navedene objave i dostavili podaci o administratoru naloga. Podneta je krivična prijava protiv NN lica i radi se na utvrđivanju identiteta lica koje stoji iza profila na kome je objavljen lažni video”. 

in.in.rs/NOVOSTI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *