15/07/2024

Rizik od opasnosti za nezgode koje donosi kupanje i plovidba na rekama povećan je tokom letnjih meseci.

Komandir rečne policije, Miloš Kostić naveo je da je plovidba građana na rekama u poslednjih nekoliko godina znatno intenzivnija i da je kršenje propisa u znatno većem obimu.

Za trećom osobom koja je doživela nezgodu u petak u sudaru čamca i teretnog broda i dalje se traga. Jedan muškarac je doplivao do obale, a ženska osoba se udavila i izvučena je iz vode u subotu u tri ujutru.

Utisak komandira policijske ispostave za bezbednost na rekama PU Beograd, Miloša Kostića je da učesnici nisu dovoljno svesni rizika koji vlada na rekama.

“Naši građani moraju da vode računa o pravilima plovidbe, da poštuju plovidbene znakove i da pre svega plove van plovnog puta kako ne bi ugrozavali plovidbu teretnih brodova čiji saobraćaj je znatno inztenzivniji tokom cele godine”, naglasio je Kostić.

Česta je pojava na gradskim rekama da građani čamcima dođu na sredinu i onda skaču i kupaju se.

“To je apsolutno zabranjeno. Ako se kupamo tokom plovidbe, može doći do ugrožavanja bezbednosti. Elisa čamca može naneti jako teške povrede i ugroziti život”, naglasio je Kostić.

Kontrole policijskih službenika vrše se tokom celog dana, a veliki apel za sve građane je da ne ostaju do kasnih sati na rekama, jer je u tim trenucima plovidba izuzetno složenija, vidljivost smanjenja i samim tim je opasnost ugrožavanja bezbezdnosti povećana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *