15/07/2024

Ne zahteva svetla mesta, voli senku, a najbolje je držati ga na dva metra od prozora.

Za spatifilum, kućnu biljku, vezana je veoma zanimljiva priča. Naime, veruje se da cvet “ženska sreća” svojoj vlasnici donosi sreću, naročito u ljubavi. Legenda kaže da ovo saksijsko cveće ima zaista magičnu moć: neudatim i usamljenim devojkama pomaže da upoznaju bračnog partnera, udatim ženama da poboljšaju odnose u porodici, a ženama koje sanjaju o deci daje radost materinstva.

Spatifilum nema stablo – listovi su ovalni ili kopljasti i rastu direktno iz zemlje. Ako “ženska sreća” odluči da cveta, primetićete pupoljak na prvom malom klipu duge stabljike, a tek onda, uz odgovarajuću negu, pretvara se u prelepi beli cvet.

Najbolje je čuvati ga na temperaturi od najmanje 18 stepeni Celzijusa, a idealno bi bilo da u prostoriji budu 22-23 stepena. Potrebno je zaštititi ga od hladnoće i promaje. Spatifilum zahteva zalivanje tokom cele godine. Zimi treba sipati manje vode. Pošto je tropska biljka, potrebno je da je dobro natopite vodom, a onda ostavite da se zemlja osuši. Višak vode koji iscuri u tanjirić saksije prospite.

Ako biljci nedostaje vode, to će vam i sama pokazati, tako što će joj lišće malo klonuti, pa je tada zalijte. Ne zahteva svetla mesta, voli senku, a najbolje je držati ga na dva metra od prozora.

in.in.rs/PRVA/Stil/N.B.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *