14/06/2024

Verujemo da 95 % vas ne zna, zašto policajci nose tamnoplave ili plave uniforme u nekim državama u sveta? Evo odgovora od nas za vas, što se tiče plave policijske unuforme. Prve moderne policijske snage su se pojavile u 19. veku.

U SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama policajci su se mogli i mogu identifikovati po tamnoplavoj (plavoj) odeći. Iako dizajn služi pravoj svrsi, uglavnom je izabran zato što je u to vreme bio dostupan.

Plave (ili tammnoplave) policijske uniforme su nastale u Londonu. Londonska metropolitenska policija smatra se prvom pravom policijom, a kada je osnovana 1829. godine, službenici su dobili tamnoplavu odeću da nose.

Pošto su britanski vojnici već nosili crveno-belo tokom ove ere, plava je izabrana da bi se policajci razlikovali od vojske.

Policajci su često prepoznatljivi po svojim plavim uniformama koje su postale simbol policijske snage širom sveta. Razlozi za nošenje plavih uniformi su mnogobrojni i imaju istorijske, psihološke i praktične temelje.

Istorijski gledano, upotreba plavih uniformi u policijskim snagama ima dugu tradiciju. Prvi moderni policijski sistem kako smo rekli pojavili su se u Evropi u 19.veku, a plava boja je odabrana kao službena boja uniformi.

Glavni razlog za odabir plave boje bio je njen ugled i autoritet.

Plava je boja povezivana s poverenjem, snagom, ravnotežom i istorijski gledano se koristila u uniformama vojnih snaga. Kada su prve policijske snage nastale, želelo se stvoriti sliku sigurnosti i poverenja među građanima, pa je plava boja postala simbol te uloge.

Uniforma Policije Srbije

Psihološki gledano, plava boja ima neke pozitivne efekte na ljude.Smatra se umirujućom i opuštajućom bojom koja može smanjiti osjećaj stresa i anksioznosti.

Ova karakteristika plave boje takođe može biti korisna za policajce jer ih može smiriti u stresnim situacijama i pomoći im da zadrže jasno razmišljanje i kontrolu nad situacijom.

Takođe, plava boja može imati i psihološki utjecaj na percepciju javnosti. Građani mogu osećati veće poverenje u policiju kada vide policijske službenike u plavim uniformama jer ih povezuju s mirom, sigurnošću i zakonom i redom.

Praktično gledano, plave uniforme imaju i praktične prednosti. Plava boja može biti lako uočljiva, što omogućava građanima da brzo prepoznaju prisutnost policije u slučaju potrebe za pomoći.

Takođe, plava boja može biti kontrastna s drugim bojama, što olakšava identifikaciju policajaca u gužvama ili tamnoplava (plava) boja ih može učiniti težim za uočavanje prilikom praćenja osumnjičenih noću. Boja je takođe bolja u skrivanju mrlja nego što bi bila svetlija nijansa..

Važno je napomenuti da boja uniforme može varirati zavisno o državi sveta ili regiji. Neki policijski sistemi koriste druge boje poput zelene, crne ili sive,ali većina država koristi plavu ili tamnoplavu boju za policijske uniforme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *