26/05/2024

Ford neće produžiti životni ciklus modela Focus nakon 2025. godine, uprkos padu tražnje za električnim automobilima.

Neki brendovi su odlučili da se predomisle i ipak produže život svojih SUS modela za koje su već najavili penziju, ali to nije slučaj sa jednim od omiljenih Fordovih automobila.

Ford je još pre 2022. godine najavio da će zatvoriti proizvodnu liniju Focusa u Nemačkoj sredinom 2025. 

Do sada nisu uspeli da nađu kupca za ovo postrojenje, ali je šef Forda za Evropu Martin Sander rekao da kompanija “nema nikakve planove da produži proizvodnju Focusa”, uprkos tome što je i Ford prilagodio svoju prognozu prodaje EV. 

Nedavno, Mercedes-Benz je produžio proizvodnju A-Klase do 2026, a Renault je stavio na pauzu svoj EV brend Ampere. Dalje, iz Jaguara su rekli da će usporiti tranziciju ka EV, a VW Grupa je takođe smanjila obim proizvodnje nekoliko EV zbog manje tražnje. 

“Dugoročno gledano, i dalje smo duboko uvereni da će EV biti budućnost i da ćemo videti značajno povećanje tražnje”, ipak je neumoljiv Sander.

“Do kraja ove godine, imaćemo čitav asortiman EV, kako u sektoru putničkih vozila, tako i u liniji komercijalnih, i možemo da se prilagodimo potrebama tržišta. U narednih nekoliko godina ponudićemo širok izbor kupcima”, dodao je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *