14/06/2024

U poslednjih mjesec dana teško je pronaći osobu koja nije imala bliski susret sa smrdibubama. Možda vas je omeo u spavaćoj sobi baš kada ste ugasili svetlo i udobno se smestili u krevet, a možda se uvukao u odeću koju sušite na balkonu.

U nastavku vam donosimo nekoliko proverenih načina kako se rešiti smrdibuba.

Pre svega s razlogom se zovu smrdibube. Između zadnjih nogu imaju žlezde koje ispuštaju neprijatan miris. Te žlezde se aktiviraju tek kada ih pritisnete, zato nemojte odmah stati na njih ili ih uklanjati rukom.

Ako niste pronašli dobre trikove i načine kako da im jednom zauvek zatvorite vrata svog doma, onda su ove prirodne „strategije“ sve što vam treba.

Beli luk, menta ili ljuta paprika

Smrdibube ne podnose ova tri sastojka. Beli luk odbija ove bube i prirodan je način da ih se rešite. Napravite sprej od belog luka tako što ćete pomešati sve šoljice vode i četiri kašičice belog luka u prahu i time naprskati okvire prozora i vrata.

Pored prozora ili balkona stavite posudu s mentom. Miris mente ne podnose pa bi trebalo da ih otera.

Također, možete koristiti preparat od čili paprike.

Usitnite 100 g ljute papričice i prokuvajte u litru vode i poklopljenoj šerpi. Zatim ostavite da stoji dva dana, a onda procedite. Dobijenu tečnost stavite u flašicu s nastavkom za prskanje i nanesite na oko prozora i balkonskih vrata.

Žuti papir

Ako ipak ne možete sprečiti njihov prodor u svoj dom, na jedno mesto postavite žuti papir. Žuta boja ih privlači te će se onda barem skupljati tamo i više vas neće dočekivati neprijatna iznenađena po drugim prostorijama. Papir svakako stavite blizu prozora ili balkonskih vrata, budući da su to mesta preko kojih ulaze u vaš dom.

Lak za kosu

Jednom kada ugledate smrdibubu u svom domu, zapamtite da nije pametno dirati je jer bi mogla da ispusti neprijatne mirise. Na bubu možete naneti lak za kosu koji će ga samo privremeno paralizovati, a zatim ga pomoću papira izbacite napolje.

Mrežice na prozorima

Najsigurniji način za sprečavanje najezda smrdibuba su mrežice na prozorima. Možete ih nabaviti u svim većim prodavnicama.

Uz ovih nekoliko saveta možete se rešiti smrdibuba koji su trenutno u vašem domu i sprečiti dolazak novih – barem do sledeće jeseni, prenosi Jutarnji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *