26/05/2024

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severni i severoistočni. 

Jutarnja temperatura od 10 do 15, dnevna od 20 do 26 stepeni Celzijusa.

U Beogradu danas promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. 

Vetar slab do umeren, severni. 

Jutarnja temperatura oko 15, dnevna oko 23 stepena Celzijusa.

Izdato upozorenje na nepogode

Osim toga, RHMZ je izdao upozorenje na lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom i pojavom grada. 

“Danas (08.05.) i sutra (09.05.) nestabilno vreme mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom.
U južnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćene sugradicom i gradom, a lokalno i velikom količinom padavina (većom od 20 mm za 3 h) za kratko vreme”, stoji u upozorenju. 

Takođe, RHMz je najavio i velike količine padavina što može da dovede do porasta vodostaja do upozoravajućih nivoa, pa i izlivanja. 

“Danas i sutra, 08. i 09. maja, nestabilno vreme pa su lokalno moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene sugradicom i gradom, a ponegde i velikom količinom padavina (većom od 20 mm za 3 h) za kratko vreme i to uglavnom u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbija”, navodi RHMZ. 

Hidrološka najava

Tokom 08. i 09. maja na gornjem toku Južne Morave, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini i Belom Timoku sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

U petak razvedravanje i prestanak padavina

U četvrtak u Srbiji nestabilno i svežije, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. 

Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode praćenim gradom i velikom količinom padavina za kratko vreme i to uglavnom u južnim, centralnim i istočnim predelima. 

Narednih dana zadržava se promenljivo vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, osim u petak i subotu, kada će biti suvo sa dužim sunčanim intervalima, a kratkotrajne padavine očekuju se samo ponegde u brdsko-planinskim predelima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *