14/06/2024

ZELENA salata sadrži veoma malo kalorija, pa je odlična za sve koji žele da smršaju

Povrće poput mladog luka, rotkvice, blitve, spanaća, koprive i zelene salate možete jesti koliko želite jer, osim što osvežava, ne goji.

– Ovo povrće ubrzava metabolizam, pozitivno utiče na imunitet i podiže nivo energije, koja nam često nedostaje na početku proleća – objašnjavaju nutricionisti.

Zelena salata

Zelena salata sadrži veoma malo kalorija (14 kalorija u 100 grama), pa je odlična namirnica za sve koji žele da smršaju. Sadrži vlakna i celulozu, koji brzo daju osećaj sitosti i poboljšavaju varenje.

Veoma je dobra za srce jer je bogata vitaminom C i beta-karotenom. Blagotvorno deluje na opuštanje celog tela jer u sebi sadrži laktukarijum (bela tečnost koja je vidljiva kada isečete listove), koji opušta i omogućava dobar san.

Mladi luk

Mladi luk je veoma hranljiv i bogat vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti. Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti telo od upala, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane. Mladi luk sadrži dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

Rotkvice

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Iako su često ljute, treba znati – što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili ih grickajte dok gledate televiziju.

Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Vlakna, vitamini i minerali utiču na kardiovaskularni sistem jer snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Blitva

Vitamin A, koji se nalazi u blitvi, jača imunitet, čineći organizam otpornijim na razne infekcije i upale respiratornog sistema. Bogata je i vitaminom K, koji je neophodan za koagulaciju krvi i za očuvanje kostiju. Blitva je dobra i za vid, kao i šargarepa, jer sadrži otprilike iste količine vitamina A i luteina, koji igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i dokazano smanjuju rizik od bolesti oka, kao što su makularna degeneracija i mrena. Pošto sadrži veliku količinu gvožđa i folne kiseline, blitva je veoma korisna za lečenje anemije.

Spanać

Spanać je prepun gvožđa. Pola šolje kuvanog spanaća sadrži 3,2 miligrama gvožđa, što zadovoljava oko 20 odsto ukupnih dnevnih potreba za tim mineralom.

Spanać je i jedan od najboljih izvora magnezijuma, koji je potreban za energetski metabolizam, održavanje mišićne i nervne funkcije, srčani ritam, zdrav imunološki sistem i održavanje krvnog pritiska.

Spanać je odličan za kontrolu dijabetesa. Sadrži antioksidans poznat kao alfa-lipoinska kiselina, za koji se pokazalo da smanjuje nivo glukoze i povećava osetljivost na insulin. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma, spanać se preporučuje svim osobama sa visokim krvnim pritiskom.

Kopriva

Kopriva poboljšava rad organa za varenje, ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma, pozitivno deluje na pankreas, snižava šećer u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva, zbog čega deluje i kao diuretik.

Sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i brojne druge vitamine i minerale, pa je odlična i za jačanje imuniteta.

in.in.rs/INFORMER

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *