24/06/2024

Iako mnogi, kada prebacuju pseće u ljudske godine, množe sa 7, ispostavlja se da je nova formula do koje su došli naučnici, zapravo bolja.

U slučaju da imate psa za kućnog ljubimca, sigurno ste čuli za pravilo da je jedna pseća godina jednaka sedam ljudskih godina. Međutim, pokazalo se da je takav način obračuna pogrešan. Naučnici su otkrili novu formulu koja može tačno odrediti broj godina.

Kako psi stare?

Starenje nije isto od psa do psa. Manji psi žive duže i sporije sazrevaju, dok je za veće pse suprotno. Naučnici su zaključili da svakih 4,4 kilograma telesne težine skraćuje životni vek psa za oko mesec dana. Isto tako, krzneni ljubimci brže stare u ranijim godinama, a proces starenja se usporava u kasnijim fazama života. Nisu sve godine pasa jednake, kao ni starenje između različitih rasa.

Na starost psa utiče i genetika, pa pas može imati tendenciju da nasledi bolesti. Naravno, veliku ulogu igra životni stil psa, kao što je ishrana, količina kretanja i istorija bolesti.

Kako izračunati starost psa?

Kalkulator koji pokazuje kako izračunati godine psa zasnovan je na smernicama i preporukama Američkog veterinarskog medicinskog udruženja i navodi:

  • Prva godina života psa srednje veličine jednaka je prvih 15 godina života čoveka.
  • Druga godina života jednaka je 9 ljudskih godina
  • A svaka naredna godina psećeg života jednaka je oko pet ljudskih godina.

Što znači, ukoliko vaš pas ima na primer 9 godina, to je zapravo 15+9+(7*5)=59 ljudskih godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *