16/07/2024

Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Nedavni talas zabrana i zahteva za isplatu visokih suma novca povezanih s uklanjanjem YouTube kanala podigli su prašinu u regionalnom muzičkom svetu. Kontroverza oko kompozitora Aleksandra Radulovića, poznatog kao Futa, i njegove uloge u ovim dešavanjima dobija sve više pažnje, dok mladi pevači iz Bosne i Hercegovine dižu glas protiv ovog poteza.

Prvi pevač koji se našao na meti ovih dešavanja je Amir Grand, mladi talentovani izvođač iz BiH. Njegov YouTube kanal “Amir Grand & Sado” nedavno je uklonjen, a razlog za to je tvrdnja da su neki od video sadržaja sadržavali obrade pesama čiji su tekstovi napisani od strane pokojne Marine Tucaković. Amir Grand ističe da su svi autorski zahtevi ispoštovani i da je čak potpisao ugovore i platio određene sume novca za korišćenje tih pesama.

“Mi smo prihvatili sve njihove uslove, otišli u Beograd, potpisali ugovore i uplatili novac za korišćenje pesama. Međutim, problem se pojavio kada smo dobili obaveštenje od YouTube platforme da moramo ukloniti neke pesme čiji je autor teksta Marina Tucaković”, izjavio je Amir Grand. “Odmah smo reagovali i kontaktirali ljude sa kojima smo potpisali ugovore, ali bez uspeha. Futin tim nam je zatvorio kanal i zatražio dodatnih 6000 evra kako bi nam ga vratio.”

Ova situacija je izazvala kontroverzu i oštru kritiku kompozitora Aleksandra Radulovića, poznatog kao Futa, koji je optužen da pokušava da iskoristi mlade izvođače. Amir Grand tvrdi da Futa i njegova ekipa nisu imali nikakve veze sa pesmama Marine Tucaković i da su novac za korišćenje tih pesama uplatili ispravno.

Amir Grand je dodao: “Futa je jedan veliki kriminalac i prevarant. Radi se o pesmama kao što su ‘Zmaj’, ‘Moj živote dal si živ’ i ‘Lopov’, za koje je pokojna Marina pisala tekstove. Futa i njegovi ljudi su nas iznudili i ukinuli kanal, a na njemu su se nalazile i druge pesme koje nemaju nikakve veze sa njim i njegovom ženom.”

Kompozitor Aleksandar Radulović Futa je trenutno zauzet radom na muzici za film o Džeju Ramadanovskom, i izvorima bliskim njemu, saznajemo da ga ova kontroverza ne pogađa previše. Međutim, mladi izvođači iz Bosne i Hercegovine tvrde da je Futa jedan od glavnih aktera u ovim dešavanjima.

“Mi smo bili kod Raleta (Aleksandra Radulovića) u studiju, ispoštovali smo i njega”, rekao je Amir Grand. “On je kontaktirao pokojnu Marinu, koja mu je rekla da treba da platimo 1000 evra po pesmi, i to smo i učinili. Ali posle njene smrti, kada je Futa video da imamo milionske preglede, srušio nam je kanal.”

Ova kontroverza podseća na sve veće izazove sa autorskim pravima na digitalnim platformama, ali i na ulogu koju moćni kompozitori imaju u muzičkoj industriji. I dok Futa ostaje fokus kontroverze, mladi izvođači poput Amir Granda veruju da će se pravda ipak ostvariti.

“Ma, da, on je gazda svima, estradni mafijaš koji misli da može da zagospodari svim i svačim. Ali karma je čudo, vratit će mu se sve”, zaključuje Amir Grand. “Sado i ja još smo mladi, pred nama je budućnost, a ispred njega samo starost i ništa više. Sada se tek vidi da je pokojna Marina bila motor u svojoj priči, a kasnije i njihov sin.”

Ovim povodom, pokušali smo dobiti komentar od Aleksandra Radulovića Futu, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.

Kontroverza oko uklanjanja YouTube kanala i zahteva za isplatu novca izazvala je burnu reakciju u regionalnom muzičkom svetu, a ovo pitanje će verovatno nastaviti da bude tema diskusije u budućim nedeljama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *