14/06/2024

Otkrivamo šest prednosti za koje stručnjaci za seksualno zdravlje kažu da se mogu dogoditi vašem telu ako se ujutro upustite u seks.

1. Uzbuđenje može doći prirodnije (jer su neki nivoi polnih hormona viši)

Prema ginekologu i stručnjaku za seksualno zdravlje i intimnost dr Kristi Kob, „hormon sreće“ dopamin može uveliko uticati na jutarnji seks. „Uz normalne cikluse spavanja, dopamin je najviši ujutro, što može olakšati uzbuđenje“, kaže dr Kob.

Seksolog Rebeka Alvarez Stori, osnivač tržišta intimnosti Bloomi, slaže se s tim, dodajući da i drugi polni hormoni igraju ulogu u jutarnjem seksu.

„Uopšteno, i osobe s penisima i vaginama imaju viši nivo testosterona ili estrogena ujutru, jer naša tela rade na obnavljanju svih vrsta hormona, uključujući polne hormone, preko noći“, kaže Rebeka i dodaje:

„Vagine doživljavaju povećanje protoka krvi tokom REM ciklusa, dok penis proizvodi testosteron, što može rezultirati uzbuđenjem i erekcijom“, dodala je doktorka.

2. Dobijate sve hemikalije za dobar osećaj za početak dana i povezivanje s partnerom

„Seksualno uzbuđenje oslobađa norepinefrin, zbog kog naša srca pumpaju krv koja teče do genitalija radi napunjenosti i erekcije“, kaže dr Kob i dodaje:.

„Uzbuđenje, a posebno vrhunac, povezano je s oslobađanjem oksitocina. Oksitocin, koji se često naziva „hormon maženja“, može smanjiti nivo hormona stresa kortizola, dodaje doktor.

Naročito u partnerskom jutarnjem seksu oslobađanje oksitocina takođe može spojiti vas i vašeg partnera, što vas oboje priprema za sjajan dan.

„Vezivanje i privrženost dve su druge važne funkcije oksitocina, tako da turbo pojačanje ujutro može pomoći da se podstakne osećaj veće povezanosti među partnerima“, dodaje dr Kob.

3. Skloni ste da budete prisutniji tokom seksa

Bilo da ste roditelj, spremate veliku prezentaciju na poslu ili se osećate krivim što vaš prostor nije tako čist koliko bi želeli, kada vodite ljubav kasnije uveče, verovatno ćete imati tok dnevnih događaja u svojoj glavi. Zato dr Kob kaže da jutarnji seks, pre nego što osetite da morate započeti s dnevnim zadacima, može biti sjajan za obezbeđivanje seksualne prisutnosti.

„Jedna od najboljih strategija za izbegavanje seksualnog ometanja je praktikovanje svesnosti“, kaže dr kob i dodaje:

„To se često može bolje postići ujutro, pre nego što se pritisak liste zadataka koju treba obaviti preseli u naš mozak“, dodao je on.

4. Započinjete dan puni energije

Jutarnja rutina može vas dosta pripremiti za dan, a može čak i dovesti do boljeg sna noću. Budući da telo ima tendenciju funkcionisanja u skladu s rutinama koje stvaramo, „možda ćete se osećati motivisanije da se probudite i dobijete energiju ako se seks ugradi u vaš jutarnji režim“, kaže Stori.

„Seks može da deluje kao sistem nagrađivanja za dobar noćni odmor i pomoći vam da ubrzate svoj dan.“

5. Pokrenete se

„Slično kao i vežbanje, ovo je odličan način da vaše telo započne dan. Poput vežbanja, seks sagoreva kalorije“, kaže dr Kob.

6. Može učiniti da se vaša seksualna rutina oseća svežom

Za ljude koji obično misle o seksu kao o noćnoj aktivnosti, bavljenje njime ujutro može zapravo da dovede do većeg uzbuđenja kada sunce izađe.

„Osvetljenje je drugačije, temperatura može biti toplija ili hladnija, želuci nisu puni, a mi smo odmorni“, kaže dr Kob i dodaje:

„Naš mozak žudi za novostima, pa će sve što seksualni susret čini jedinstvenim takođe povećati količinu dopamina koji se oslobađa i dovesti do korisnijeg iskustva.“

Međutim, na kraju, premda sigurno postoje potencijalne prednosti jutarnjeg seksa, nijedna ne bi trebalo da posluži kao podsticaj da sebe prisiljavate na jutarnji seks ako to ne želite.

„Seks ujutru nije jedini način za oslobađanje endorfina ili oksitocina“, kaže dr Roskin i dodaje:

„Sve dok praktikujte bezbedan, sporazumni seks koji vas čini srećnima i zdravima, to je sve što je važno“,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *