15/07/2024

Ovogodišnje leto protiče u znaku veoma promenljivog vremena. Tokom toplotnih talasa temperatura vazduha je u više navrata dostizala 39°C. Međutim, nakon najtoplijih dana dolazilo je do promene vremena u vidu jakog pogoršanja vremena sa veoma obilnim pljuskovima i snažnim grmljavinskim olujama.

Samo tokom jula Srbija je u više navrata bila na udaru jakih oluja i nepogoda u vidu grada, uz olujne vetrove i preko 100 km/h, a dolazilo je do razvoja snažnih superćelijskih oluja. One su neretko prelazile put od preko 1000 kilometara na svom putu od Austrije i Slovenije preko Hrvatske i Srbije dalje na istok, a na njihovom najjačem udaru u nekoliko navrata našla se Vojvodina, naročito Bačka i Srem, a Novi Sad i Bačka Palanka pretrpeli su i ogromne štete.

Uništeni su brojni objekti, oštećeni krovovi, vozila, a nažalost bilo je i žrtava. Superćelijske oluje donele su i uraganske vetrove od preko 180 km/h, a uništeno je i više desetina hektara šuma, naročito u Vojvodini. I početak avgusta doneo je Srbiji snažne grmljavinske oluje i nepogode, poslednja superćelijska oluja zabeležena je u subotu i jedna od njih pogodila je direktno i Beograd, uz veoma jak grad.

Dobra vest je da od danas sledi stabilizacija vremena, pa se u narednih desetak dana očekuje stabilno, sunčano i svakim danom sve toplije vreme, da bi tokom sledeće sedmice Srbiju zahvatio i toplotni talas, uz temperature i preko 35°C, a tokom pojedinih dana približile bi se i 40°C.

Dakle, na području Srbije minimum bar do 20-22. avgusta nema opasnosti od prodora sistema sa jakim olujama. Obično nakon vrelih toplotnih talasa, nastanu idealni uslovi kada dođe do prodora hladne vazdušne mase da nastanu jake grmljavinske, pa i superćelijske oluje.

FOTO: PETAR ALEKSIĆ

Da li ima mogućnosti da se u narednih mesec dana stvore nove oluje poput onih prethodnih potencijalni odgovor je DA, ali u ovom trenutku još je rano reći kada će tačno doći do toga, ali kao što je rečeno u narednih 15 dana neće, da bi postojala mogućnost krajem avgusta ako dođe do prodora osetno hladnije vazdušne mase iznad vreče podloge i atmosfere.

Već u septemru atmosfera nad našim područjem poprima drugačije karakteristika, pa je mogućnost stvaranja superćelisjkih oluja vrlo mala, a takvi sistemi su tokom jesenjih meseci rezervisani za primorske predele i područje Mediterana. U prilog tome tada idu i visoke temperature Sredozemnog i okolnih mora, a to predstavlja okidač za nastanak takvih moćnih olujnijh sistema, odnosno što je više vlage i toplote i još ako dodamo nagli upad hladnog vazduh eto idealnih uslova.

in.in.rs/Kurir.rs/Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *