14/06/2024

Srbija je u periodu od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz roba u iznosu od 26,4 milijarde evra, što je 4,5% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

„Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom. Prateći dosadašnje trendove možemo da kažemo da će ukupna razmena roba i usluga u 2023. godini biti veća od 80 milijardi evra. Dodatno, uspeli smo da u jednoj ekonomski jako izazovnoj godini smanjimo spoljnotrgovinski deficit za 31% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Kada je reč o izvozu roba naši glavni spoljnotrgovinski partneri u ovoj godini su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija, a vidimo i da je Srbija uspela da sa CEFTA-om ostvari suficit u razmeni u vrednosti od 2,71 milijardi dolara“, rekao je ministar Momirović.

Ministar trgovine Tomislav Momirović dodao je da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

„Zemlje članice Evropske unije čine oko 60% ukupne razmene, a mi očekujemo da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efete u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom. Naravno, mi intenzivno pregovaramo i sa Egiptom i UAE, gde očekujemo da ćemo u 2024. godini sa obe ove, strateški važne zemlje, imati potpisane sporazume o slobodnoj trgovini“, istakao je Momirović.

Momirović je istakao da najveći suficit u trgovini robama Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i S. Makedonijom u iznosu od blizu 2,5 milijardi evra na nivou procene za celu godinu. Dodao je da je Vlada Republike Srbije uspela da podstakne domaće i strane kompanije da nastave sa ulaganjem u našu zemlju, povećaju izvoz, otvaraju nova radna mesta i zapošljavaju naše radnike.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJE I SPOLJNE TRGOVINE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *