14/06/2024

Šta pomaže kada boli glava zbog promene vremena? Neurolog otkrio sve o lečenju – kako da sprečite, ali i ublažite jake glavobolje.

Da li imate glavobolje kada se vreme promeni? Mnogi se poslednjih nedelja žale na ove tegobe, a posebno su izražene kada se vreme (koje je i te kako nestabilno ovog godišnjeg doba) promeni “nabolje”. Pošto ne možemo da utičemo na vremenske prilike, pitanje je šta možemo da uradimo kada se jave ovakve glavobolje ili – još bolje – kako da sprečimo da do njih dođe. Evo kako da se rešite bolova u glavi, savetuju neurolozi…

Nema osobe koja makar jednom u životu nije imala problema sa glavoboljom. Ali migrene izazvane promenom vremena su apsolutno nepodnošljive!

Glavobolje mogu da uzrokuju različiti faktori, u zavisnosti od područja na kome se javljaju i njihovog intenziteta. Ako ste primetili da vas glava boli kada se vreme napolju promeni, niste umislili – to jeste razlog glavobolje.

Ali, treba da znate da glavni krivac nije pad ili porast temperature. Zapravo, promene u pritisku i vlažnosti su glavni pokretači bola, objašnjava neurolog dr Tomas Berk za “Well & Good”.

Tačnije, studije govore da na više od trećine ljudi koji se u svakodnevnom životu suočavaju sa migrenama utiču promene vremena. Ključćno pitanje je šta uraditi da se ovi bolovi u glavi spreče i kako da se što lakše podnesu?

Kako sprečiti glavobolje povezane sa vremenom

Nažalost, ne možete da kontrolišete vreme, ali možete da pokušate da bolje razumete vezu između spoljnih temperatura i migrena

Na primer, možete da instalirate aplikaciju za vremensku prognozu i kada osetite nelagodu, prostudirajte koje se to promene u temparaturi i vremenskim prilikama dešavaju. Možda je atmosferski pritisak naglo porastao ili se možda približava oluja? Vremenom ćete moći da uspostavite veze i predvidite trenutak glavobolje.

Odvojite dovoljno vremena za odmor

OK, uspevate da predvidite kada čete imati migrenu, ali kako vam to rešava problem? Na primer, ako procenite da će se glavobolja pojačati, pobrinite se da se dovoljno naspavate ili nađite barem pola sata da preko dana odmorite. Ovo vam može pomoći da značajno smanjite tegobe.

Smanjite faktore stresa

Da, znamo, ovo jeste neki opšti savet koji je primenjiv za sve, ali kad je reč o glavoboljama uzrokovanim vremenskiom prilikama, stres i te kako igra važnu ulogu. Visoka koncentracija kortizola može da pogorša simptome, zato je važno da smanjite stres u svom životu što je više moguće, a posebno kada očekujete migrenu. Zvuči jednostavno, znamo da nije, ali pokušajte da nađete način da izbegnete nerviranje. Možete da probate meditaciju, jogu, vežbe disanja, sport…

Ne žurite da popijete lek

Ako znate da vas boli glava od migrena izazvanih vremenskim prilikama, dobra je ideja da uvek imate sa sobom antiinflamatorne lekove. Ali bez obzira na to koliko će vas mamiti da ih uzmete i sprečite bol, nemojte pre nego što se javi. Zašto je ovo važno? Zato što se nekada glavobolje povuku same od sebe, ukoliko nema faktora koji ih pojačavaju – kao što su buka, TV ekrani, jarka svetlost, određena hrana, itd. Naravno, neće pomoći ni ako trpite do krajnjih granica, pa kad postane neizdrživo, popijete tabletu. Tada neće imati efekta. Ako osećate da se glavobolja postepeno pojačava, uzmite lek i pokušajte da se odmorite, radite vežbe disanja i pijte više vode.

in.in.rs/MONDO

autor: M.G.

foto: KURIR/PETAR ALEKSIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *