14/06/2024

Da li se usuđujete da živite život punim plućima iako možda nemate sa kim?

Iako ljudi vole da putuju, da otkriju i iskuse nešto novo, odluka da na put krenu sami mogla bi biti pomalo zastrašujuća za mnoge.

Ne zvuči baš sjajno, ali samostalno putovanje je zapravo veoma izazovno samospoznajno iskustvo. Ako na put krenete sami, bez prijatelja i članova porodice, možete čak bolje i realističnije doživeti destinaciju, tvrdi Tourism Review. Zato ne odustajte od putovanja kada vas saputnici iznevere, već krenite da se pakujete i naučite kako da za kratko vreme postanete iskusan svetski putnik. Ako uspešno savladate sve uzbudljive izazove koji su pred vama, ta titula vam je zagarantovana.

Prvo na šta će mnogi pomisliti kada se radi o samostalnom putovanju je skupoća. Agencije koje prodaju aranžmane uvek traže doplatu za jednokrevetnu sobu, ali to se može izbeći tako što ćete sami rezervisati smeštaj. Ostaje činjenica da su jednokrevetne sobe po putniku skuplje od višekrevetnih, ali zato kada idete negde sami, možete da rezervišete jeftiniji hotel, jer ste sam svoj gazda i ne morate da udovoljavate zahtevima svojih saputnika.

Putovanje na koje odete sami može da bude idealno. Vi ste sami gospodar svog vremena, i možete da se posvetite samo onim aktivnostima koje vam odgovaraju i koje želite. Nećete gubiti vreme na odlazak u šoping ako vas to ne interesuje previše, dok biste sa saputnicima pravili kompromis i večito balansirali između odlaska u muzeje i tržne centre. A verujte, ma koliko da dobro poznajete svoje prijatelje, bićete često iznenađeni njihovim izborima i željama.

Kada ste sami na nekoj destinaciji, imate realan rizik od osećaja usamljenosti, ali zar to ne treba shvatiti kao dodatni motiv da se bolje integrišete i saživite sa okolinom u kojoj ste. Budite otvoreni, komunicirajte što više sa lokalnim stanovništvom, probajte da osetite njihovu svakodnevicu i da budete stanovnik nekog novog grada pre nego turista. Upoznajte se sa drugim posetiocima koje budete sretali na raznim turističkim lokalitetima i povećajte svoj krug prijatelja. Bićete iznenađeni koliko je druženje lako i lepo, a u svako novo društvo ćete se lakše uklopiti sami nego ako ste već sa nekim.

Realne opasnosti ipak vrebaju samostalne putnike po svetu. Nije isto ako se nađete u iznenadnom problemu i nevolji, a sami ste. Tada bi vam mnogo značilo da imate saputnika. Zato treba da dobro obratite pažnju na pripremu putovanja i da u obzir uzmete sve potencijalne rizike, kao i da napravite plan za slučaj nepredviđenih okolnosti.

Za početak obezbedite sebi zdravstveno osiguranje za zemlju u koju putujete. Nosite kopiju polise sa kontakom u slučaju nezgode. Ako imate neku hroničnu bolest, obavezno stavite medicinsku narukvicu, jer ako vam se nešto desi, neće biti nikoga ko lekarima i spasiocima može da da informacije od životne važnosti. Iskopirajte pasoš i nosite kopiju sa sobom, a pasoš držite na sigurnom mestu, po mogućstvu u sefu. Imajte uvek pri ruci vizit kartu hotela ili adresu smeštaja. Proverite pre polaska na put gde se nalazi najbliži konzulat Srbije i sačuvajte njegovu adresu i telefon.

Ako se desi da tokom putovanja izgubite novac, mogli biste da ga pozajmite od saputnika, kada biste ih imali. Ali, ako ste već sami, smislite način pre putovanja kako da dođete do novca u ovakvim situacijama. Idealno bi bilo da imate back-up bankovnu karticu koja je vezana za vaš devizni račun u Srbiji. Dajte instrukcije za uplatu nekome od članova porodice ili prijateljima kako bi mogli da vam uplate novac u slučaju nužde, a karticu nemojte koristiti, već je čuvajte na sigurnom.

Jedan od najvažnijih saveta je da sve vreme tokom putovanja budete „vidljivi“ svojim najbližima, kako bi mogli da znaju da ste dobro i bezbedno. Danas postoje brojne aplikacije za praćenje, i sve što treba da uradite je da držite opciju lociranja uključenu. Ili možete da redovno objavljujete statuse na društvenim mrežama. Tako će vaši prijatelji znati gde ste i da li ste dobro. Za ove aktivnosti bi bilo dobro da imate lokalnu telefonsku prepaid karticu, jer ćete tako uvek imati internet.

Neka vas ovi rizici ne obeshrabre. Svi oni postoje i kada putujete u grupi, samo što su tada rešenja lakša. Putovati samostalno ima značajne prednosti, koje treba iskoristiti. Ono zahteva daleko veće angažovanje od samog početka. Treba isplanirati i organizovati kompletno putovanje samostalno, a to će na kraju doneti suštinski kvalitetnije iskustvo.

in.in.rs/travelmagazine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *