24/06/2024

Prema ranijem pisanju medija, poslednjih nedelja na adrese građana, vojnih obaveznika, širom Srbije stižu pozivi za vojne vežbe.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine.

Ukoliko ste sprečeni da obavite svoju vojnu dužnost, pukovnik Saša Petrović savetuje da se obavezno javite u Ministarstvo odbrane.

“Pozivanje lica rezervnog sastava vrše teritorijalni organi, po zahtevu komandi jedinica i ustanova Vojske Srbije, a na osnovu godišnjih planova pozivanja i obučavanja lica u rezervnom sastavu”, kaže pukovnik Petrović.

Kako navodi, rezervista je u obavezi da se odazove pozivu teritorijalnog organa i javi na vreme i mesto koji su naznačeni u samom pozivu. Ukoliko se ne odazove, protiv njega mogu biti pokrenute zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije.

Licu u rezervnom sastavu se može odložiti ili prekinuti vojna vežba iz više razloga, ističe pukovnik Saša Petrović.

“Zahtev za odlaganje vojne vežbe se podnosi teritorijalnom organu koji je uputio zahtev, najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema poziva. Vojna vežba se može odložiti zbog bolesti, ukoliko lice polaže ispit za vreme trajanja vojne vežbe ili recimo zbog teže bolesti člana zajedničkog domaćinstva. Zatim, registrovanom poljoprivredniku ili licu koja samostalno obavlja delatnost, vojna vežba se može odložiti zbog neodložnih radova. Takođe, vežba se može odložiti po zahtevu državnog organa, privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika, gde je lice zaposleno, zbog neodložnih potreba službe”, objašnjava pukovnik Petrović.

Važno je da se uz zahtev prilažu i odgovarajući dokazi, a nakon toga se svaki pojedinačni zahtev razmatra i donosi rešenje o odlaganju vojne vežbe.

Takođe, vežba se prekida u slučajevima kada je obaveznik učesnik na međunarodnom sportskim, naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, usled smrtnog slučaja ili nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Ako neko ide na vojnu vežbu, a u radnom je odnosu, njemu se taj radni odnos ne prekida, već nastavlja da redovno dobija platu, objašnjava pukovnik.

“Svim licima rezervnog sastava pripada odgovarajuća nadoknada. Konkretno licu koja je zaposlena pripada naknada u visini proseka primanja za prethodnih 12 meseci pre dolaska na vojnu vežbu. Lice koje samostalno obavlja delatnost pripada naknada u visini osnovice u osnovu koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje, dok lice koje nije zaposleno prima naknadu koja je jednaka neto zaradi profesionalnog vojnog lica istog čina i položaja”, kaže pukovnik Saša Petrović za “Prva” TV.

Odazivanje na vežbe je zakonska obaveza i ukoliko se neko ne pojavi po pozivu ili svoj izostanak ne opravda, moraće da plati 10.000 do 50.000 dinara ili da ide na izdržavanje kazne zatvora u trajanju do čak 60 dana.

in.in.rs/TV PRVA/BLIC/B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *