14/06/2024

U cijelom procesu najvažnije su dve stvari – uravnotežena ishrana, odnosno kalorijski deficit i fizička aktivnost. To ne znači da sada trebate trčati kao ludi i mučiti svoje telo, pogotovo ako ste godinama bili neaktivni. Ponekad je dovoljna šetnja da se pokrene metabolizam i ubrza izbacivanje toksina i viška vode.

Upravo zato što je sve više onih koji ne mogu ili ne vole trčati, stvorena je tehnika koja u vrlo kratkom vremenu daje fantastične rezultate.

Naime, upišete li metodu 12-3-30 u tražilicu na bilo kojoj mreži, od Googlea preko Instagrama do TikToka, bit će vam jasno zašto je ova tehnika jedna od najpopularnijih poslednih meseci. Samo na Googleu ima preko 21 milion pretraživanja, dok je na TikToku ta brojka još veća – 287 miliona pregleda.

Šta znači 12-3-30?

Vrlo je jednostavno, 12 je nagib na traci, tri je brzina, 30 minuta. Dakle, potrebno je hodati na traci 30 minuta pod nagibom od 12 i brzinom od tri, ali PAZITE, tehnika je dobila ime po američkim trakama za trčanje, dok za Evropu umjesto brzine tri trebate postaviti 4,8 (tri je za milje na sat, a ne kilometre kako ovde merimo).

Također, vrlo je važno ne započeti trening najvećom brzinom. Najbolje je prvo hodati po ravnom, manjom brzinom, ne većom od četiri, a tek kada se mišići naviknu, postupno povećavati nagib i brzinu.

Također je vrlo važno istezanje pre i posle treninga kako biste izbegli moguće povrede i ne forsirali se od samog početka da izdržite svih 30 minuta. To bi trebao biti vaš cilj, a ne početna pozicija.

No, kada konačno dođete u formu, uverit ćete se zašto je ovo jedna od najpopularnijih metoda mršavljenja i zašto ljudi u samo mesec dana izgube više od 13 kilograma.

in.in.rs/radiosarajveo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *