14/06/2024

Man flirting with his colleague during work in office

Nije retkost da se iz prijateljstva na poslu, rodi ljubav

Svesni smo činjenice da mnogi od nas provode više vremena na poslu sa kolegama nego sa svojim prijateljima, pa čak i supružnicima. Kako su stručnjaci tvrdili, potrebno je oko 200 sati da se stvori bliska veza ili prijateljstvo sa nekim, opravdava to što mnogi stvaraju isto takve veze sa onima sa kojima rade. Takođe, ima i onih koji rade sa svojim suprugom na poslu sa kojim razmenjuju poruke, razgovarajući o poslu i stresu sa kojim se suočavaju.

Osim toga, supružnik je tu kao dobro društvo da dan protekne što laganije i brže. U jednoj anketi, kako prenosi Insajder, koju je radio Forbs, od uzorka od 2000 ljudi, 60 odsto je priznalo kako je iskusilo romansu na poslu. Jedno drugo istraživanje koje je sproveo EHarmoni, u kojem je učestvovalo isto oko 2.000 ljudi, čak 71 odsto je priznao kako želi da flertuje sa kolegom, a 53 odsto njih da je izlazilo sa njim.

Stručnjaci napominju da je provođenje najmanje 1.680 sati godišnje sa kolegama više nego što ćemo provesti sa bilo kim drugim i da  je da će među kolegama biti onih sa kojima se naši interesi poklapaju. Takođe, rad sa njima nam omogućava da ih upoznamo na način na koji ne uspevamo, recimo, putem aplikacije.

– Radeći sa nekim svakodnevno, videćete kako oni reaguju na problem, kako reaguju na pritisak i kako komuniciraju sa drugim kolegama. Takođe je lako početi sa deljenjem ličnih podatatka i žaliti se na poteškoće sa kojima se suočavamo na poslu,možda uz ručak ili piće posle posla. – kaže za britanski Insajder David Brudo izvršni direktor i suosnivač aplikacije za mentalno blagostanje Remente.

Takođe, stručnjaci za veze napominju da vreme koje kolege zajedno provode, dok komuniciraju i sarađuju, može da funkcioniše kao neformalno zabavljanje jer ljudi na taj način pokazuju svoju vrednost kao potencijalni partner. Aviagil Lev klinički psiholog napominje da ima i onih koji su oprezni i koji ne mešaju romansu i posao. On ističe kako će te osobe, u zavisnosti od radne kulture, da se zapitaju da li je zaista privučena tom nekom osobom ili je iskustvo da je to zabranjeno ono što pokreće njihovu želju.

Takođe, napominje da osobe koje nastavljaju da se zaljubljuju u ljude na poslu sa kojima im ne uspeva, to može da znači da traže partnere koji su nedostupni. U drugim istraživanjima neki ispitanici su priznali kako su osećali pritisak da se ponašaju profesionalnije dok su u radnom odnosu, a drugi su priznali da su zabrinuti zbog tračeva. 

Brudo je naveo da poslovne romanse mogu biti nezgodne, jer se teško napravi razlika između ležerne zabave, igara moći i iskrenog interesovanja.

Stručnjaci za veze savetuju da treba sagledati posledice koje donosi ta veza, jer svaka veza ima probleme. To bi moglo dovesti do problema na radnom mestu, uticati na kvalitet rada, koncentracija i duševni mir mogu biti pogođeni ako naiđete na neke prepreke. Ako dođe do raskida bićete u okruženju gde ćete se viđati sa bivšim, a to može da produbi bol i da rana teško zaraste. 

Takođe, osoba prema njihovim savetima treba da proceni da li gaji stvarna osećanja prema kolegi ili je to zbog blizine sa tom osobom. Kancelarijski odnos može biti lepo iskustvo ako se prema rečima stručnjaka razvija pažljivo i promišljeno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *