16/07/2024

Sezona slava je uveliko počela, a traje sve do kraja januara. Iako se od domaćina očekuje da vas na lep način dočekaju, sa trpezom, slavskim kolačem i žitom, nije na odmet da i vi budete dobar gost, te im darujete nešto.

Darivanje za slavu potiče od davnina, a evo i šta se to poklanjalo domaćinima. Najčešće se kao poklon nosilo ono što su gosti ručno izradili – kolači, testo, hleb, vino, rakija. Kao prigodan poklon ranije se davao i neki ručni rad – vezeni stolnjak, milje ili goblen, naročito ako dar dolazi od devojke stasale za udaju koja želi da se “pokaže”.

Prema ovim običajima, i danas bi mnogo prikladnije bilo domaćinu na poklon doneti bocu pića ili šećer, kafu, ratluk i slične stvari. Suština je u skromnosti, i u tome da se darodavac ne baca u troškove, jer to nije ni potrebno.

Slava je uvek praznik koji okuplja porodicu i prijatelje koji oko trpeze razmenjuju šale, priče i anegdote… sve u dobrom raspoloženju i nezaobilaznu čašicu (ili dve).

Zato, kada ovih dana budete pripremali svoju slavu, ili išli kod nekoga u goste, ne zaboravite da ponesete pre svega dobro raspoloženje. Ono je nekada važnije od skupih poklona!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *