16/07/2024

Kada primetite zeleni krug oko žumanceta, da li treba da pojedte takvo jaje ili ne? I zašto dolazi do takve promene boje? Sigurno vam se makar jednom desilo da nakon kuvanja uočite taj detalj.

Zelenkasta odnosno zelenkasto – siva boja jeste vizuelni dokaz gvođže-sulfida, hemijskog jedinjenja koje se stvara između žumanca i belancca. A nastaje jer gvožđe iz žumanca reaguje na vodonik- sulfid iz belanca kada je jaje prekuvano. Tako pripremljeno jaje može da se jede, piše Huffington post. 

Zeleni prsten može da bude uzrokovan i velikom količinom gvožđa u vodi za kuvanje, navodi se na extension.umn.edu gde se takođe ističe da zeleni krug nije opasan po zdravlje. Međutim, predugo kuvanje jajeta pogoršava svarljivost proteina koje sadrži i smanjuje njegov kvalitet. Ako želite da jaje bude meko kuvano, ubacite ga u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a zatim ih od momenta ključanja kuvajte oko četiri i po minuta. Sklonite ih sa ringle i ostavite da odstoje minut. Jaja nikada ne kuvatje kada ih uzmete direktno iz frižidera, već sačekajte da budu sobne temperature. Ukoliko želite tvrdo kuvana jaja, ona treba da se kuvaju osam minuta od trenutka ključanja voda, poželjno je da ih nakon toga potopite u u hladnu vodu, jer se tako olakšava skidanje ljuske.

Žena Blic/Jelena Milenković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *