16/07/2024
Foto: Jutjub printskrin/Eurovision Song Contest, AP Paul White

Foto: Jutjub printskrin/Eurovision Song Contest, AP Paul White

PREDSTAVNICA Švedske Lorin drugi put je pobedila na Evroviziji i tako postala drugi izvođač u istoriji ovog muzičkog takmičenja koji je uspeo dva puta da trijumfira

Švedska predstavnica Lorin (Loreen) je odnela pobedu po drugi put na Evroviziji. NJena pesma “Tattoo” je oduševila celu Evropu, baš kao i “Euphoria” 2012. godine u Bakuu koji je te godine bio domaćin 57. takmičenja po redu.

Od kada je objavljeno ko je kandidat Švedske za ovogodišnje takmičenje, kladionice su je u startu stavile na prvo mesto, pa se može reći da je njena pobeda očekivana.

Foto: RTS printskrin

Inače, ona je ušla u istoriju Evrovizije kao prva žena koja je 2 puta uspela da pobedi i time se približi Ircu DŽoniju Loganu kome je to pošlo za rukom 3 puta – kao pevač, 1980. godine sa pesmom “What's Another Year” i 1987. sa “Hold Me Now”, dok je Lindi Martin napisao pesmu “Why Me” sa kojom je pobedila 1992.

Što se Lorin tiče, ona je rođena 1983. godine u Stokholmu kao Lorin Zineb Nora Talhaoui, u konzervativnoj muslimanskoj porodici koja je emigrirala iz Maroka. Od malena je znala da želi da se bavi muzikom.

Publika u Švedskoj je za nju čula prvi put 2004. na njihovom “Idolu” kada je završila na četvrtom mestu, a od tada njena karijera je krenula uzlaznom putanjom.

Prijavila se na Melodifestivalen 2011 (švedski nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije), ali nije ostvarila neki zapaženiji rezultat. Međutim, sledeće godine je pobedila sa pesmom “Euphoria” koja je kasnije bila najbolja na evrovizijskom takmičenju.

Tokom 2012. godine su je pratili tračevi da se ne brije ispod pazuha jer je izjavila da podržava žene koje ne žele da se briju, ali nikada nije želela da komentariše da li ona to praktikuje ili ne. Deo javnosti je bio zgrožen zbog toga, neki su je čak i prozivali.

Naime, Lina Ehrin snimljena je na Melodifestivalenu, kako diže ruke nakon Lorinine pobede, a kadar njenog neobrijanog pazuha završio je na televiziji. Neko je uspeo da napravi printskin tog trenutka koji je brzo počeo da se širi društvenim mrežama.

Nakon toga su švedske aktivistkinje pokrenule akciju “Povratak dlakama”, a podržala ih je i Lorin.

Kasnije se našla na meti osuda jer se ošišala na ćelavo, pa su je mnogi prozivali zbog takve odluke, ali ona se nije obazirala na to.

Još jednom je izazvala pažnju javnosti (2017. godine) ne zbog svoje muzike već izjave da je biseksualna. Međutim, pre dve godine je objavila da ima dečka.

Foto: Printskrin/Jutjub/ABBA

Pobeda Švedske je došla u pravi čas – sledeće godine se navršava tačno 50. godina kako je ABBA pobedila sa pesmom “Waterloo” u Brajtonu i time sebi prokrčila put i postala jedna od najpopularnijih grupa ikad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *