14/06/2024

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je vanredno obraćanje povodom situacije na Kosovu. Vučić je kazao kako su za haos na Kosovu isključivo krive kosovske vlasti i pozvao Srbe da se ne suprotstavljaju NATO-u.

Vučić je na početku obraćanja kao najvećeg krivca označio kosovskog premijera Albina Kurtija

“Iako smo mesecima govorili da Kuti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji, da se prolijeva krv, malo tko je verovao. U poslednja tri dana i ćorav je mogao videti što se događa i koja je Kurtijeva želja. On pilatovskii pere ruke, pravi se da to nema veze s njim”, kazao je Vučić

Predsednik Srbije je sumirao dešavanja u Zvečanima i optužio kosovske policajce da su pucali na mirne demonstrante.

“Dva vozila ROSU-a ostala su okružena Srbima, Srbi su zakačili zastavu napisali 4S, ali nikakvo nasilje nisu radili. Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalci, da se lažni gradonačelnici povuku, a da ROSU može ostati. Srbima nije smetao KFOR. Komandant KFOR-a je rekao da razume i da će preneti, ali su uvetovali sve da puste dva oklopna vozila ROSU-a jer se njihovi specijalci boje Srba. Srbi na to nisu pristali”, rekao je Vučić

Dodao je da je tada počela eskalacija za koju je okrivio pripadnike kosovske policije.

“Pripadnik ROSU-a s kalašnjikovim kleči, ispaljuje više hitaca prema Srbima, pogađa s leđa s dva metka Dragišu Galjaka. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mesta snimljeni su snajperi kojima su ciljani Srbi. 52 Srbina su ranjena, od toga trojica teško. Više je povređenih, ali to su oni koji su tražili lekarsku pomoć. Galjaku su se borili za život, sad je na intenzivnoj nezi. Nadamo se da će preživeti”, istakao je Vučić.

Vučić je poručio Srbima sa severa Kosova da ne ulaze u sukob s NATO-om i direktno zaprijetio kosovskim vlastima.

“Pozivam Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob s NATO-om ne zato što sam uplašen, nego zato što to Kurti želi. Pozivam ih kad protestuju, jer se oni neće pomiriti s okupacijom, da to rade na miran način kao što su i danas činili, da sede. Jer kad se na miran način suprostavljaju albanskom okupatoru on im ne može ništa. Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija. To sam rekao svima u NATO-u”, kazao je Vučić.

Zamolio je zapadne zemlje da “urazume Kurtija”, te da ga ne urazumljuju besmislenim saopćenjima.

“Ako to ne učine za sve nas će biti kasno. Srbi i Srbija hoće mir. Građani treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo, dat ćemo sve od sebe da sačuvamo mir ali da nećemo dozvoliti progon našeg naroda na Kosovu”, kazao je Vučić i napustio obraćanje uskrativši prisutne novinare za mogućnost postavljanja pitanja.

(Klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *