14/06/2024

Pevačica Anđela Ignjatović Breskvica boriće za na PZE 2024 pesmo “Orlovo gnezdo”.

Pesma „Orlovo gnezdo“, kojom se Anđela Ignjatović Breskvica bori da predstavlja Srbiju na Evroviziji, izazvala je burne i suprotstavljene reakcije na društvenim mrežama, a pojedinci su otišli toliko daleko da su naziv njene numere doveli u vezu i s Hitlerom.

Breskvica će se na „Pesmi za Evroviziju“ predstaviti numerom „Gnezdo orlovo“, koju je nekolicina na društvenoj mreži X iskritikovala.

Nakon što je pesma objavljena, veći je deo onih koji hvale numeru – „Iskreno, meni je ovo super, iako je ne gotivim“ – jedan je od komentara.

Osim domaće publike, na društvenoj mreži X je osvanuo komentar korisnika koji se potpisuje kao „Vin“, a uz ime mu stoji i zastava Albanije. On je na pomenutoj mreži izneo svoje tumačenje pesme „Gnezdo orlovo“, čiji su stihovi:

„Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo. Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo. Tata kaže mаlom orlu: ‘Biće, sine, gotovo. Otići će crne ptice, vedro biće ponovo'“, a ovo je sporno tumačenje:
„Poslednja rečenica, prema mom mišljenju, u potpunosti pojašnjava nameru ove pesme. To znači da će Albanci ‘nestati’ s Kosova i da će Srbi u potpunosti imati kontrolu nad teritorijom. To znači legitimisanje masakra i etničkog čišćenja nad Albancima na Kosovu“, između ostalog je napisao on.
„Breskvica ima genocidnu pesmu“, „Jeftino skupljanje glasova“, „Čak i da prođe, Eurosong neće dozvoliti takvu pesmu“, „Strava i užas“, neki su od komentara. Drugi korisnik „X“-a je otišao toliko daleko da je objavio da se Hitlerov letnjikovac zvao „Orlovo gnezdo“ i da je zbog toga Breskvičina pesma problematična.

Breskvica je i na TikToku dobila pregršt podrške upravo iz Hrvatske. Uz stihove pesme, tiktokeri iz susedstva pisali su sledeće: „Kao Hrvatica od srca želim ovoj devojci da pokori Evropu!“ „Gnezdo orlovo sačuvaće srpsko Kosovo“, „Hrvatica sam, ali Kosovo je srpsko, bilo i biće“, „Do pobede braćoooo“, „Prelepa pesma, ljubomorni nek od**bu“, prenosi Mondo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *