14/06/2024

Doktorka Ivana Begović Lazarević otkrila je šta treba da imate u putnoj apoteci tokom leta i kada putujete sa detetom

Sunčanica, trovanje hranom, povišena temperatura, ubod insekata, samo su neki od izazova koji vas mogu zadesiti na odmoru i upropastiti vam letovanje! Sve što važi za ponašanje kada ste kod kuće, važi i za more – izbegavajte izlaganje najjačem Suncu, nemojte se prejedati, maksimalno obezbedite deci bezbednost i ne zaboravite na značaj zaštitnog faktora tokom sunčanja.

Priprema za porodično letovanje, pogotovo ako putujete sa decom može da predstavlja veliki izazov, a doktorka Ivana Begović Lazarević za RTS je objasnila šta obavezno treba da ponesemo u putnom prtljagu kada idemo na letovanje sa detetom.

“U putnom prtljagu obavezno je imati probiotik, sredstvo za snižavanje temperature, nešto protiv alergije, nešto protiv ujeda insekata, neki od antihistaminika. Antibiotik se ne preporučuje. Dobro je i da dete koje ide na put ponese svoj vakcinacioni karton”, rekla je doktorka Ivana Begović Lazarević.

U putnoj apoteci mnogi roditelji nose razne lekove, kozmetiku, preparate, ali malo ko nosi vakcinacioni karton. U slučaju određenih tegoba i potrebe za lekarom, važno je da ovaj karton imate kod sebe.

Kako za putovanja, ovo je takođe značajno i za leto kod kuće, suočavanje sa raznim virusima i bakterijama u vrtiću, a posebno na bazenima. Ističe da služba higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje jednom nedeljno uzorkuje vodu sa otvorenih bazena i svi rezultati kvaliteta vode su zadovoljavajući.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *