16/07/2024

Pesma Vidovdan jedna je od najlepših pesama naše narodne muzike, a ona krije svoju tajnu.

Pevačica Gordana Lazarević progovorila je o čuvenoj pesmi “Vidovdan” koju srpski narod obožava. Nijedna proslava ne može proći bez ove pesme, a posebno emotivno se peva na veliki praznik Vidovdan, 28. juna. Goca, koja je bila Zaharova supruga, smatra da je u pitanju i druga himna našeg naroda.

foto: kurir televizija

– Pesmu je napisao Milutin Popović Zahar povodom 600 godina od Kosovske bitke, koja je 1989. godine obeležena na Gazimestanu. Odmah sam bila fascinirana tom pesmom i uvek je pevam sa suzama u očima, kao prvog, drugog, trećeg, trihiljaditog, trimilionitog puta…

foto: kurir televizija

Pevaju je pevači svih žanrova, od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Izašla je iz ‘vlasništva’ kompozitora i mene kao izvođača. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je ‘Vidovdan’ druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio – ispričala je ona.

U pesmi peva o tome kako niko ne može da nam otme iz duše Kosovo.

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

– Ne može i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. ‘Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo’ — ispričala je pevačica u jednom intervjuu.

Muziku i tekst za “Vidovdan” napisao je naš istaknuti kompozitor Milutin Popović Zahar po, kako kaže, želji patrijarha Pavla.

– Pesma je prvobitno bila namenjena Vesni Zmijanac koja nije želela da je snimi, jer je u to vreme bila najpopularnija u bivšoj Jugoslaviji i plašila se da se ne zameri drugim narodima – govorila je Goca svojevremeno.

in.in.rs/Kurir.rs/Glossy/Pink.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *