x
Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Ja sam finansijski ekspert i na ove stvari nikad ne bacam pare, nego kupujem najjeftinije - IN PORTAL SRBIJA

Ja sam finansijski ekspert i na ove stvari nikad ne bacam pare, nego kupujem najjeftinije

Finansijski stručnjaci otkrili su na koje stvari oni nikad ne bacaju pare već kupuju najjeftinije varijante, i pogađate – na listi su neke na kojima vi nikad niste štedeli.


Kada je u pitanju trošenje novca, nije uvek važno koliko imate na bankovnom računu. Čak i ako dosta zarađujete, to ne znači da treba da trošite nepromišljeno.

U stvari, mnogi finansijski stručnjaci bi vas upozorili da to ne radite i umesto toga bi preporučili donošenje svesnih odluka o potrošnji koje će dati prioritet potrebama nad željama – možda uz malo trošenja s vremena na vreme.

Lekovi

Ako su vam potrebni lekovi, dva puta razmislite pre nego što kupite najskuplji. Možda ćete otkriti da su generičke verzije lekova jeftinije, a da imaju iste efekte.

„Generičke verzije lekova često sadrže iste aktivne sastojke kao i originalni, ali su obično mnogo pristupačnije“, rekla je Erika Kulberg, advokatica, stručnjakinja za lične finansije.

„Sledeći put kada odete u apoteku, uporedite sastojke originalnih lekova i generičkih opcija“, savetuje ona.

Vitamini i suplementi

Slično možete da uradite i sa vitaminima i suplementima. Samo obavezno proverite sastojke i reference brendova.

„Iako nisam medicinski stručnjak, ako neko može da dobije vitamin B12 jeftiniji, onda bi to trebalo da uzme umesto da plaća više za vitamin B12 od nekog drugog“, rekao je Sebastijan Janija, finansijski stručnjak i vlasnik Ontario Property Buyers, piše Finance.yahoo.com.

Namirnice

Namirnice su suštinski trošak, ali vaš račun za hranu ne mora biti ogroman. U stvari, mnogi finansijski stručnjaci bi preporučili da ne kupujete najskuplje sastojke i da se odlučite za jeftiniju alternativu.

„Osim ako zaista ne možete da uočite razliku između određenog prehrambenog proizvoda i brenda prodavnice, idite sa brendom prodavnice da biste uštedeli novac“, kaže Kulberg.

Jania se slaže: „Namirnice, posebno kada su u pitanju namirnice bez etikete, obično će biti najjeftinije“.

Knjige

„Nikada ne bih rekla nekome da ne kupi knjigu, ali nema potrebe da kupujete najnovije izdanje u tvrdom povezu“, ističe Kulberg. „Prelazak na digitalnu verziju sa e-knjigom će vam dosledno uštedeti novac čak i na najnovijim izdanjima. Ako više volite tradicionalnu papirnu knjigu, uvek potražite polovnu kopiju na Amazonu ili pogledajte knjižaru polovnih knjiga u vašem gradu da biste nabavili knjige za dolar ili dva umesto za 20 dolara.“

Drugi način da uštedite novac na knjigama je da ih pozajmite iz javne biblioteke. A ako ste zabrinuti zbog kašnjenja, pogledajte audio knjige ili e-knjige.

Predmeti za jednokratnu upotrebu

Sve što morate često da menjate trebalo bi da kupite što je moguće jeftinije.

„Kad god je to moguće, volim da ulažem u odeću ili kućne stvari za koje znam da će trajati, ali ponekad morate da prihvatite kada je nešto besmisleno“, kaže Kulberg. „Na primer, ako želite da često menjate svoju zavesu za tuširanje da bi delovalo sveže, neka obična će biti jednako dobra kao i dizajnerska verzija. Ako znate da će vaša deca isflekati vaš tepih i da ćete morati da ga menjate svakih nekoliko godina, idite na jeftiniju opciju umesto investicionog komada.”

Odeća za bebe

Još jedna stvar koju treba kupiti što jeftinije da biste uštedeli novac je odeća za bebe.

„Bebe rastu tako brzo i nova odeća brzo prestaje da im odgovara. Dakle, kupujte jeftinu odeću i ne brinite o kvalitetu“, rekla je Dajana Hauard, finansijski analitičar u CouponBirds-u.

Možda ćete moći da uradite isto sa drugim stvarima koje neće trajati, kao što su igračke za bebe. Samo budite sigurni da izaberete stvari koje su i dalje bezbedne za vaše dete.

Kozmetika

Kozmetika je još jedna ključna oblast u kojoj možete smanjiti troškove, a da i dalje dobijate ono što želite.

„Iako možda imate omiljenu dizajnersku podlogu ili ruž za usne od kojih nikada nećete odstupiti, pokušajte da pronađete alternativu u drogerijama za većinu svoje rutine šminkanja“, kaže Kulberg. „Danas, u apoteci možete pronaći zaista sjajne alternative za dizajnerske proizvode za šminkanje po mnogo nižoj ceni. Garantujem vam, niko ne može reći da li ste potrošili 30 dolara na svoju maskaru.“

Članarina u teretani

Troškovi članstva u teretani zaista mogu da budu visoki na nedeljnom nivou. Dakle, ako želite da idete u teretanu da biste radili na svojoj kondiciji, izaberite najjeftiniju opciju koja će vam ipak dati ono što želite.

„Traka za trčanje je traka za trčanje, zato ne dozvolite da vas saune i besplatni Kiehl-ovi proizvodi u kupatilu ubede da svom budžetu dodate višecifreno mesečno članstvo u teretani“, kaže Kulberg.

Čaj i kafa

Osim ako nemate omiljeni brend čaja ili kafe koji jednostavno ne možete da napustite, vaša kupovina bi trebalo da se odnosi manje na ime, a više na sastojke.

Za one koji piju čaj, Jania predlaže kupovinu na veliko kako bi dobili najnižu moguću cenu. A za one koji kupuju mlevenu kafu, izaberite najjeftiniju opciju koja vam i dalje daje ono što vam je potrebno.

Automobili

Kada su u pitanju automobili, znati koliko potrošiti može biti malo nezgodno. Na kraju krajeva, želećete da pronađete pravi balans između cene, stanja i kvaliteta. Ali sve dok dobro radi i služi svojoj svrsi, verovatno vam je bolje da kupite jeftinije vozilo nego skuplje.

„Glavna svrha automobila je da te prebaci sa jedne lokacije na drugu, a ne da bude statusni simbol ili nešto za pokazivanje“, kaže Jania. „Pod uslovom da je vozilo bezbedno i da će uraditi ono što treba da radi, preporučujem da ne dajete pare na najskuplji model“.

in.in.rs/PressSerbia ( Jelena Filipović )

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *