14/06/2024

Za zimu su tipične respiratorne infekcije za proleće i jesen alergije, dok je leto vreme kada dominiraju stomačne infekcije.

Crevne infekcije najčešće naglo nastaju, relativno kratko traju i blage su po formi. Izazivači ovih infekcija su bakterije i nešto češće virusi, a manifestuju se prolivom, grčevima u stomaku, mučninom i povraćanjem, a u nekim slučajevima se javlja i blago povišena temperatura.

Vrlo lako se prenose, posebno prljavim rukama, kijanjem i kašljanjem.

U lečenju je najvažnije povećati unos vode i time sprečiti dehidrataciju, odnosno gubitak tečnosti i minerala iz organizma.

Prvi korak u sprečavanju crevnih zaraznih bolesti je:

•  ojačati imunitet, ali i 

•  pranje ruku i adekvatna higijena

•  pranje voća i povrća,

•  dobra termička obrada i čuvanje hrane,

•  izbegavati vodu i led nepoznatog porekla. 

Dr Dejvid Deri naglašava dominantnu ulogu joda u jačanju imunog sistema, naročito u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.

Zato je upravo sada pravi momenat da ojačamo i sačuvamo imuni sistem unošenjem dovoljnih količina joda. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, da bi zadovoljio dnevne potrebe za jodom treba da unosi oko 150 mikrograma joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna.

Važnost joda i njegovog nedostatka u hrani dokazuje činjenica da su mnoge zemlje propisale veštačko jodiranje soli. Obzirom da sve manje jedemo slano i koristimo razne vrste soli ( himalajska i dr. ) nedostatak joda u ishrani je evidentan.

Budite spremni za leto i ne dozvolite da vam bilo šta pokvari uživanje koje donose letnje aktivnosti i odmor! 

autor: N. Pantelić

in.in.rs/GrandOnline

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *