x
Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
Nazivaju ga "Cadillac budućnosti", a sprema se za osvajanje Evrope - IN PORTAL SRBIJA

Nazivaju ga “Cadillac budućnosti”, a sprema se za osvajanje Evrope

Američki proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid Motors predstaviće se javnosti sa tri evropske premijere na predstojećem sajmu automobila u Ženevi – prvom u poslednjih pet godina.

Glavni model na ovogodišnjem salonu biće Gravity, Lucidov prvi krosover, koji nudi prostor u kabini za sedam odraslih osoba, a koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru na Salonu automobila u Los Anđelesu.

Lucid navodi da Gravity od 800+ KS pruža performanse sportskog automobila zajedno sa više od 700 km dometa. Početna cena SUV-a u SAD biće oko 80.000 dolara, dok cene za Evropu još nisu poznate.

Na Starom kontinentu Gravity će se takmičiti u evropskom premijum segmentu velikih SUV vozila, gde je najprodavaniji potpuno električni model prošle godine bio BMW iX, sa zapreminom od 17.431 isporučenih automobila. Slede Mercedes-Benz EQE SUV (6.454) i Tesla Model X (4.329), prema preliminarnim podacima koj je objavio Dataforce.

Gravitiju će se na pozornici u Ženevi pridružiti dve varijante Lucidovog vodećeg Air limuzine sa pogonom na zadnje točkove: Sapphire i Pure.

Da bi poboljšao performanse, Lucid je opremio Air Sapphire sa tri elektromotora, keramičkim kočnicama i sportskim vešanjem. Limuzina sa čak 1.235 KS u SAD košta čak 249.000 dolara.

U ovom trenutku, najpovoljniji model Lucida u Evropi je AIR PURE čija cena počinje od 109.000 evra. Međutim, Air Pure RWD je novi bazični model za američkog proizvođača automobila, sa početnom cenom od 77.400 dolara u SAD.

Lucid navodi da će ta verzija od 430 KS ponuditi WLTP potrošnju energije od samo 13,0 kWh na 100 km i domet do 747 km. Lucid pripisuje ove brojeve elektromotoru koji je sam projektovao i napravio.

Ženeva će takođe biti prvi veliki događaj za novog generalnog direktora Lucid Europe, Aleksandera Luca, koji se pridružio američkom proizvođaču automobila iz Polestara krajem 2023.

Pod Lucovim vođstvom, Polestar je povećao prodaju na najvećem evropskom tržištu za više od 150 procenata u 2021. godini, na 2.631 jedinicu.

Inače, Lucid ima ograničeno prisustvo u Evropi, sa lokacijama u Nemačkoj (Diseldorf i Minhen), Švajcarskoj (Cirih i Ženeva), Norveškoj (Oslo) i Holandiji (Hilversum).

Lucid je prošle godine proizveo 8.428 vozila, u odnosu na 7.180 u 2022. i imao je 156 novih registracija u Evropi prošle godine, navodi Dataforce.

in.in.rs/INDEX

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *