14/06/2024

Supporters of Jakov Milatovic, a presidential candidate from the Europe Now Movement, celebrate in front of a sign for Milo Djukanovic, President of Montenegro and candidate from the Democratic Party of Socialists, after the results of the presidential election run-off were announced, in Podgorica, Montenegro, April 2, 2023. REUTERS/Stevo Vasiljevic

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slaviša Orlović i urednik “Vijesti” Vukašin Obradović, gostujući u Novom danu, složili su se u oceni da pobeda Jakova Milatovića označava “novu eru” u Crnoj Gori, ali Obradović ističe da “ne treba imati iluziju da je porazom Đukanovića zapravo sve rešeno”.

Obradović kaže da je u Crnoj Gori trenutno mirno.

„Posle verovatno burnog slavlja noćas, jutro je mnogo mirnije. Jednodušna osena svih aktera na političkoj sceni, građana, političkih partija, je da jučerašnji dan nisu bili nikakvi obični izbori, već da je to početak nove ere, ta rečenica možda najbolje oslikava epilog jučerašnjih izbora, ali i očekivanja građana i svih ljudi na političkoj i građanskoj sceni Crne Gore. Mislim da je ta izlaznost od 70 odsto prilično velika i nije uobičajena za predsedničke izbore. Mislim da sam negde vidoe podatak da je u istoriji predsedničkih izbora ovo najveća izlaznost“, kaže Obradović.

Verovatno je, kaže Obradović, najčešća misao svih onih koji su juče izašli na biralište bila „hajde da Đukanovića pošaljemo u istoriju“.

„Ili kako je Milatović nekoliko puta ponavljao tokom kampanje, da se pošalje i on i DPS u političku penziju. To je dominiralo u svim analizama i očekivanjima, eventualnog, pre nego što ćemo saznati rezultate izbora, analizama poraza Mila Đukanovića“, kaže Obradović.

Orlović misli da je poraz Mila Đukanovića „proces koji traje od 2020. godine“.

„Važno je da podvučemo još jednom da je u Crnoj Gori izvršena demokratska, mirna smena vlasti, rekao bih konačna, nije bio neočekivan ishod“, kaže.

Slaže se sa konstatacijom da je u pitanju „nova era“.

„Prvo, nakon tridesetak godina vladavine simultanom smenom na mestu premijera i predsednika jednog čoveka koji je bio i predsednik partije, dolazi nov mlad čovek, koji je novo lice, ali možda ima i simbolike u novoj poruci Crne Gore. Poruke su u greškama Mila Đukanovića, njegov ulazak u neadekvatan dijalog sa SPC, koji je jedan deo objašnjenja, drugi je ponašanje opozicije, koja je sve vreme vodila borbu. Jedinstveno delovanje opozicije, bar u drugom krugu, privremeno su potisnuli razlike, imali zajednički cilj, kreirali atmosferu u kojoj je delom bilo glasanje za Milatovića, a drugim delom protiv Đukanovića“, kaže on.

Obradović kaže da je Milatović pre ovoga imao zapaženu karijeru u nekim evropskim institucijama.

„Školovan na zapadu, bio je zaštitno lice lokalnih izbora u Podgorici, ne bih se sasvim složio da je sasvim nepoznat. Ključ je bio u tim izborima avgusta 2020. U Crnog Gori je u velikoj meri razbijen strah, to je ključ svih kasnih dešavanja, do ovih predsedničkih izbora, a verujem da će ta atmosfera ostati i opredeliti rezultate parlamentarnih izbora 11. juna. Mislim da ćemo 11. juna prisustvovati definitivnom kraju DPS, u smislu da nikad više neće imati natpolovičnu većinu u crnogorskom parlamentu“, kaže.

Prema rečima Orlovića, građani Crne Gore i šira javnost ostali su uskraćeni za poruku Đukanovića šta dalje.

„Da li ostaje u politici, da li ostaje na čelu DPS… Moje mišljenje je da Demokratski front dok su ‘radikali’ nemaju šanse da dođu na vlast u Crnoj Gori, dok ne postanu ‘naprednjaci'“, kaže on.

Obradović ističe da moramo da priznamo da se u Crnoj Gori desila jedna demokratska tranzicija vlasti.

„Što je dobro za Crnu Goru, dobro za region, bez obzira na incident na konferenciji DPS, gde su prekidali novinarku Vijesti da postavi pitanje. Đukanović je izašao, čestitao pobedu Milatoviću i to je za svaku pohvalu“, kaže.

Prema njegovim rečima, imali smo sudar dve retorike.

„Jedne koju je forsirao Đukanović, koja se oslanjala na opasnost od Srbije, srpstva, srpske agresije, ruskog uticaja, i drugi narativ koji je bio dominantan u istupanjima Jakova Milatovića, a ticao se ekonomskih tema, minimalna plata je za dve godine sa 220 evra povećana na preko 400, minimalni lični dohodak sa 500 na 700, to su elementi koje nikako ne treba izgubiti iz vida“, kaže Obradović.

Dodaje da „ne treba imati iluziju da je porazom Đukanovića zapravo sve rešeno“.

„Crna Gora ulazi u novi politički ciklus, pun izazova, pred novom vlašću su mnogobrojni problemu, od ekonomskih do političkih. Ovi izbori su pokazali da imamo tri bloka, srpski blok Demokratskog fronta, centristički ili građanistički u kome je Evropa Sad, Demokrate, URA i DPS na drugom polu. Videćemo šta će se dešavati i treba pratiti dva procesa, treba pažljivo pratiti kakva će biti politika DF i promene koje će se dešavati u tom spektru političke scene“, kaže on.

Orlović kaže da je, osim poruka koje je izrekao, Milatović poslao još jednu kada se okružio Abazovićem, Bečićem, Mandićem, Kneževićem i Danilovićem.

„Hteo je dve stvari da kaže, jedna je znak zahvalnosti, a druga da na njih računa. Prvi potez je simbolično veoma važan, koja će biti prva poseta novog predsednika, očekujem da bude Brisel ili nema druga država EU, i ako ne bude prva, logično da uskoro bude poseta Beogradu. Poruka pomirenja unutar Crne Gore je važna i za Crnu Goru i za region. Đukanović je dobijao podršku od političara sa Kosova, iz Bosne, deluje da je Srbija bila uzdržana između dva kruga, što je dobro“, kaže.

Obradović se, kaže, ne bi iznenadio da odnosi Srbije i Crne Gore ne idu u onom pravcu u kom su u ovom trenutku.

„Srbija se nije mešala u drugi krug izbora. Postoji u Crnoj Gori dobra volja da se normalizuju odnosi sa Srbijom“, kaže.

Orlović je optimista po pitanju budućih odnosa Srbije i Crne Gore.

„Apsurdno očekivati od novog rukovodstva da menja odluke Crne Gore o Kosovu“, kaže on.

in.in.rs/N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *