14/06/2024

Tužilaštvo u Tetovu saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv anesteziologa na “Ginekologiji” tetovske bolnice Valjona Dervišija, koji je na društevnoj mreži “Tik tok” objavio video snimke pacijentkinja.Kako se navodi u saopštenju, Osnovnom sudu u Tetovu podnet je optužni predlog protiv jednog lica za krivična dela nesavesnosti u službi i neovlašćenog snimanja.

Ističe se da su prikupljeni dokazi koji potkrepljuju osnovanu sumnju da je optuženi ;– anesteziolog zaposlen u Kliničkoj bolnici u Tetovu, 14. aprila neovlašćeno snimao pacijente i zaposlene i to uživo objavio na društvenoj mreži.

Time je anasteziolog koji je radio na ginekološkom odeljenju za prekid trudnoće, prema Tužilaštvu, “očigledno nesavesno postupao u vršenju svojih ovlašćenja i dužnosti i teško povredio njihova prava”.

Javni tužilac je, dodaje se u saopštenju, Osnovnom sudu u Tetovu podneo predlog za produženje pritvora optuženom, u kojem je od polovine aprila.

U pritvoru se 43-godišnji Derviši nalazi nakon što je na “Tik tou”objavio snimak pacijentkinje sa Ginekološkog odeljenja Kliničke bolnice “Tetovo”.

U takozvanom “tik tok” izazovu, piše portal “Sakam da kažam”, vodio je dijalog sa drugim tiktokerom i, snimajući sebe, vulgarno komentarisao pacijentkinje koje su bespomoćno ležale u tetovskoj Ginekologiji.

Slučaj je prijavio direktor Kliničke bolnice u Tetovu Plumb Vela, nakon što su ti snimci bili objavljeni i izazvali veliku uznemirenost u javnosti. Anesteziolog je tada uhapšen i određen mu je osmodnevni pritvor, a Lekarska komora Severne Makedonije je počela postupak za oduzimanje licence.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Fatmir Medžiti je potom razrešio organizacionog direktora Armenda Fazliua, rekavši da je to zato što bolnica u Tetovu toleriše anesteziologa uprkos tome što mu snimanje i objavljivanje na “Tik toku” nije bio prvi prekršaj.

Prethodno je “Sakam da kažam” objavio da je komisija na Katedri za anesteziju Medicinskog fakulteta državnog univerziteta “Sv. Ćirilo i Metodije” u Skoplju 2014. godine odbila da Dervišiju nostrifikuje specijalizaciju koju je stekao na Kosovu.

Specijalizaciju je, prema tom portal, u Ministarstvu zdravlja 2015. godine potpisao Nikola Todorov, tadašnji ministar u vladi Nikole Gruevskog (VMRO DPMNE).

in.in.rs/Kurir.rs/Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *