14/06/2024

Sigurno ste čuli priče da spavanje sa mokrom kosom može da poveća šanse da se prehladite, ali ne postoje naučni dokazi da to može direktno da izazove respiratorne bolesti

Međutim, postoje rizici povezani sa spavanjem sa mokrom kosom, uključujući oštećenje kose i vlasišta, kao i pojavu gljivica.

– Ako je kosa mokra, svi uslovi doprinose mnogo sporijem procesu sušenja i mogu stvoriti savršeno okruženje za razvoj gljivica i bakterija. Ako se ovo dešava često, može prerasti u pravi problem na vlasištu izazivajući svrab i perutanje – rekla je Dusti Schlabach, frizerka iz Kalifornije za Huff Post.

Gljive cvetaju u tamnom, vlažnom okruženju i mogu da žive na mrtvom tkivu kose, noktiju i spoljašnjim slojevima kože. Kao rezultat toga, vaš jastuk je leglo gljivica. Studija iz 2005. godine koju je sproveo Univerzitet u Mančesteru pokazala je da se na vašem jastuku može naći do 16 gljivičnih vrsta.

Takođe možete da se probudite sa polomljenim i zapetljanim pramenovima koje je teško vratiti u zdravo stanje, posebno za ljude sa kovrdžavom kosom.

– Spoljni sloj kose, kutikula, treba da se proširi kada je vlažan i da se skupi dok se suši. Ako predugo ostane rastegnut, može se pocepati i popucati, ugrožavajući zdravlje tog spoljašnjeg sloja. Omogućava previše prodiranja vode i proizvoda koje možda koristite. To dovodi do suvoće, što dovodi do krhkosti, a dalje dovodi do lomljenja.

Ako spavate sa mokrom kosom, šta bi trebalo da promenite:

Sušenje kose

Možda je vreme da promenite raspored tuširanja ili pokušate da pustite kosu da se osuši na vazduhu pre spavanja. Međutim, ako nemate vremena da čekate da vam se kosa osuši, feniranje bi moglo biti bolje nego da odete na spavanje sa potpuno mokrom kosom.

Korišćenje svilenog jastuka

Svileni jastuk može vam pomoći da sačuvate kosu. Korišćenje svilenog jastuka može obezbediti manje trenja na vašoj kosi kada spavate – čak i sa mokrom kosom, prema The Sleep Foundation.

Zamena rutine tuširanja

Ako možete da nađete vremena za tuširanje ujutru, to može pomoći u promovisanju zdravlja kože i kose. Jutarnje tuširanje pomaže u borbi protiv masne kose i kože glave. Ako kosu perete noću, do trenutka kada se probudite i dalje može izgledati masno. Da biste obezbedili svež i čist izgled, najbolje je da rutinu kupanja pomerite za jutarnje časove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *