14/06/2024

Gledajući u globalu do kraja godine ne bi trebalo da bude većih nevolja sa vremenskim prilikama u Srbiji, kaže meteorolog Nedeljko Todorović. Ipak, prvi sneg na planinama može se očekivati već ovog vikenda, a u gradovima između 22. i 25. novembra.

Nakon sunčanih dana početkom ove nedelje, od sredine meseca se može očekivati zahlađenje, ali bez ozbiljnih padavina do kraja meseca.

– Nekog ozbiljnog zahlađenja i ozbiljnih padavina nema do kraja meseca, osim tu i tamo na planinama. Danas je bilo sunčano svuda, osim na krajnjem severu, eventualno je bila poneka kap kiše. Maksimalne temperature bile su daleko iznad proseka – kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Noć između utorka i srede donosi nam promenu vremena, najavljuje Todorović.

– Noć nam donosi manji pad temperature i kišu i malu verovatnoću za sneg u višim planinskim predelima, tipa KopaonikMalo jače zahlađenje stiže nam u petak na subotu i subotu na nedelju. Tada bi bilo snega u planinskim predelima iznad 700 i 800 metara nadmorske visine. Stvarao bi se snežni pokrivač na visinama od 1.000 pa naviše. To bi bilo između pet i 10 cm snega. U nižim predelima ga ne bi trebalo ni videti, a ne da bude zadržavanja – kaže Todorović.

Kaže da je sledeća prilika za sneg između 22. i 25. novembra, kada postoji verovatnoća da vidimo sneg i u nižim predelima.

– To je granični slučaj kiša-sneg. U slučaju svakog sledećeg zahlađenja pojačava se verovatnoća da vidimo sneg i u nižim predelima – kaže Todorović.

Nema značajnijeg zahlađenja do kraja godine

– Ako izuzmem nekoliko oblačnih i kišovitih dana, što se tiče temperature i drugih parametara ne bi trebalo da bude značajnih poteškoća do kraja godine. Jedan ili dva dana u sedmici mogu biti problematična zbog kiše. U nižim predelima temperature ostaju iznad nule, tako da je šetnja preporučljiva – kaže meteorolog Todorović.

Najavljuje da će do kraja godine biti i kišnih dana, pa čak i nekoliko dana sa snežnim padavinama, ali gledajući ukupan broj dana, ne bi trebalo da bude nevolja.

in.in.rs/Kurir.rs/Blic/K1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *