x
Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Korištenjem naše web stranice slažete se s korištenjem kolačića.
TRADICIJA KOJA KRIJE ZNAČAJNU PRIČU – ZAŠTO UKRAŠAVAMO NOVOGODIŠNJU JELKU? - IN PORTAL SRBIJA

TRADICIJA KOJA KRIJE ZNAČAJNU PRIČU – ZAŠTO UKRAŠAVAMO NOVOGODIŠNJU JELKU?

Lepo ukrašeno drvo postalo je simbol početka nove godine, a običaj kićenja jelki za Božić i Novu godinu potiče iz Nemačke u srednjem veku. Zašto ukrašavamo novogodišnju jelku?


Jelke su prvobitno kićene crvenim jabukama, kolačićima i svećama, simbolizujući Hrista kao večnu svetlost. Tokom vekova, ovaj običaj se proširio Evropom i svetom.

U Engleskoj se prvi put pojavila jelka ukrašena bombonama, papirnim cvećem, mašnama i malim poklonima 1841. godine. Iako je prvobitno bilo rezervisano za više slojeve društva, brzo se proširilo među svim slojevima.

Nemački doseljenici su ga preneli u Ameriku, dok je Azija saznala o novogodišnjoj jelki od misionara.

Zašto ukrašavamo novogodišnju jelku?

Postoje različite teorije o poreklu običaja kićenja jelke, a često se povezuje sa simbolizmom drveća u obredima pre hrišćanstva. Legenda o Donarovom hrastu, svetom drvetu germanskog plemena Hata, takođe igra ulogu u ovom običaju.

Prema legendi, hrišćanski misionar Bonifacije je posekao jedno od tih svetih stabala kako bi pokazao superiornost hrišćanstva. Ovaj događaj smatra se ključnim za pokrštavanje Germana. Obožavanje drveća među evropskim poganima preživelo je prihvatanje nove religije.

in.in.rs/24sedam.rs/pixabay/PressSerbia

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *