24/06/2024

Ukoliko ste zaboravili zeleni karton, možete ga uzeti na granici, ali cena istog nije nimalo zanemarljiva.

Mnogi ljudi se spremaju na letnja putovanja kolima, a osim, naravno, ispravnog automobila, važno je da, za određene zemlje, nabavite i zeleni karton.

Koliko je vremena potrebno za njegovo izdavanje i za koje zemlje je neophodan, otkrio je u “Jutru” Jovica Mikić iz AMSS:

– Odmah se dobija, bukvalno u roku od 10-ak minuta, jer zeleni karton praktično predstavlja prepis polise obaveznog osiguranja. Ono što je najvažnije, da vozači imaju kao informaciju, jeste da zeleni karton može da izda samo matična kuća osiguranja, koja je izdala polisu od auto odgovornosti protiv trećeg lica. Tako da bi vozači morali da se obrate svojoj najbližoj poslovnici tog osiguravajućeg društva, koje je prodalo tu polisu konkretno vozaču. Vrlo brzo se dobija, potrebna je samo polisa osiguranja, saobraćajna i vozačka dozvola, a cena zelene karte je 2000 dinara – navodi Jovica i dodaje da sistem zelene karte podrazumeva 11 zemalja, dok su za nas najvažnije sledeće:

– Zeleni karton je obavezan za Albaniju, Severnu Makedoniju i Tursku. To su destinacije gde naši građani najčešće putuju i bez tih zelenih kartona neće moći da uđu u te zemlje. Za one vozače koji budu pošli bez zelenog kartona, postoji mogućnost da se na graničnom prelazu prilikom ulaska u te zemlje kupi njihova polisa obaveznog osiguranja, za tu zemlju baš, namenski, one se kreću od 50-ak, do 150 evra, tako da to nije baš mali izdatak.

in.in.rs/PRVA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *